Landelijk Dienstencoöperatief draagt haar inhoudelijk steentje bij bij Peeters en Pichal


Peeters en Pichal (Radio 1) had het vandaag over de doctoraatsstudie van de Nederlandse sociologe Sjoukje Botman.
Wanneer we een poetsvrouw in dienst nemen,  zouden we ons meteen schuldig voelen, dat blijkt uit het onderzoek van de Nederlandse sociologe Sjoukje Botman.
Volgens de studie zou de gebruiker geen feedback durven geven aan de poetsvrouw, ook niet als de gebruiker niet tevreden zou zijn.

Landelijk Dienstencoöperatief heeft hierop gereageerd.  In Vlaanderen is de situatie helemaal anders dan in Nederland omdat zij het systeem van de dienstencheques niet kennen, waardoor er ook geen omkadering, opleiding en begeleiding  voor de poetsvrouwen is.   Landelijk Dienstencoöperatief hecht in de opleidingen veel belang aan de communicatievaardigheden van onze huishoudhulpen.  We geven hieronder  onze reactie op de blog van Peeters en Pichal integraal weer :

In Nederland werken de poetsvrouwen nog in ‘los’ dienstverband voor hun gezin. Zij hebben een rechtstreeks contract (of zelfs geen contract) met hun gezin. In België is de situatie natuurlijk helemaal anders omdat de meeste poetsvrouwen met dienstencheques werken. Zelf werk ik als leidinggevende bij Landelijk Dienstencoöperatief, de dienstencheque-organisatie van Groep KVLV. Onze huishoudhulpen zijn prima omkaderd en begeleid én leren in hun opleiding ook hoe ze met hun klant kunnen communiceren, feedback vragen, enzovoort. Ook in het jaarlijks functioneringsgesprek komen zulke dingen aan bod. Een huishoudhulp/poetsvrouw krijgt graag feedback over haar werk, ook als blijkt dat er bijsturingen nodig zijn. Zij wil ook dat haar klant tevreden is. Zij leert in de opleiding hoe ze feedback kan vragen.

Door het systeem van de dienstencheques is de poetsvrouw/huishoudhulp zodanig ingeburgerd dat de schroom bij de gebruikers weg is én dat de poetsvrouw fier is op haar job.

 Link : http://www.radio1.be/programmas/peeters-pichal/hoe-ga-jij-met-je-poetsvrouw-om#comments

Tags Geplaatst onder dienstencheques, Kijk binnen bij Landelijk Dienstencoöperatief, Landelijk Dienstencoöperatief in de kijker, lifestyle, Uncategorized door Email

Share your comment

Name Your Message
Email Website * We know you have something to say